کار کردن در ترکیه
کار کردن در ترکیه ،یکی از روش های اقامت این کشور!
–نویسنده : وحید خدایار–
ترکیه به دلیل داشتم فاصله کمی با ایران و اقتصاد رو به رشد آن بسیاری از ایرانیان را برای کار و اشتغال به سمت خود کشانده است. بیشتر اقتصاد ترکیه را گردشگری تشکیل می دهد و با وجود گردشگران زیادی که از سراسر جهان از این کشور ترکیه بازدید می کنند اقتصاد آن پیشرفت چشمگیری داشته است. به دلیل آب و هوا و فرهنگ نزدیک مردم ترکیه با ایران مهاجرت هایی از ایران به ترکیه صورت گرفته است. ترکیه به عنوان پلی بین آسیا و اروپا بسیاری را به هدف مهاجرت به کشور های اروپایی، به خود کشانده است تا با دریافت پاسپورت ترک بتوانند بدون ویزا به این کشور ها سفر کنند.
پیدا کردن کار در ترکیه
شما بعد و یا حتی قبل از ورود به ترکیه چندین راه برای ایجاد اشتغال خود یا دیگران خواهید داشت که در زیر به توضیح آنها خواهیم پرداخت:
- اشتغال قانونی: اگر به زبان ترکی استانبولی تسلط دارید برای کارفرما رزومه ارسال کنید.
در صورتی که این رزومه نظر کارفرما را جلب کند از شما دعوت به مصاحبه می کند , در صورت قبولی در این مصاحبه استخدام می شوید. کارفرما بعد از بستن قرارداد باید به شما نامه ای دهد تا با آن به اداره ی مهاجرت ترکیه بروید و اقامت کاری دریافت کنید. در واقع هر خارجی برای اشتغال به کار در ترکیه باید یک مجوز کارمعتبر داشته باشد , مجوزی که توسط وزارت کار ترکیه و امور اجتماعی ترکیه (MLSS) صادر می شود. بیشتر مهاجر ها باید مجوز کار خود را همزمان با ویزای کار بگیرند. یعنی شما ویزای کار مورد درخواستی خود را به سفارت ترکیه و یا کنسولگری آن درخواست می دهید و کارفرمای شما هم مدارک لازم شما را به MLSS ارائه می کنند و بعد مجوز کار از داخل ترکیه صادر می شود.
- اشتغال از طریق سرمایه گذاری و ثبت شرکت: در هر کشوری می توان از طریق سرمایه گذاری ایجاد شغل کرد.
- اشتغال غیر قانونی: در صورتی که کارفرما نامه ای برای اداره مهاجرت ندهد کار غیر قانونی به حساب می آید و در این صورت به خاطر نبود قرارداد ممکن است بسیاری از حقوق, به راحتی پایمال شود و حتی شما و کارفرما جریمه شوید.
انواع اشتغال در ترکیه
- اشتغال قانونی: در ابتدا شما رزومه ی خود را برای کارفرما ارسال می کنید و کارفرما پس از مطالعه و تایید آن برای شما وقت مصاحبه ترتیب می دهند و در صورت قبولی در این مصاحبه برای شما نامه ای ارسال می کند و شما به اداره مهاجرت مراجعه می کنید تا کارت اقامت کاری خود را دریافت کنید. در واقع هر مهاجری برای کار کردن در ترکیه باید یک مجوز کار معتبر از وزارت کار ترکیه و امور اجتماعی ترکیه داشته باشد. مهاجر ها باید مجوز کار خود را همزمان با ویزای کار ترکیه خود بگیرند به این صورت که شما درخواست ویزای کار خود را به سفارت ترکیه یا کنسولگری آن ارائه دهید و کارفرمای شما نیز مدارک شما را به امور اجتماعی ترکیه ارائه می دهد و بعد مجوز کار شما صادر می شود.
- اشتغال غیر قانونی: کار کردن در ترکیه زمانی غیر قانونی و یا به اصطلاح کار سیاه خوانده می شود که کارفرما نامه ای به اداره مهاجرت صادر نکند و در این صورت به دلیل نبودن قرار داد بسیاری از حقوق پایمال می شود و فعالیت شما غیر قانونی تلقی می شود که شامل جریمه و حتی دیپورت نیز می شوید.
- اشتغال از طریق سرمایه گذاری و ثبت شرکت: در این روش شما با سرمایه خود و به عنوان یک سرمایه گذار و کارآفرین به ترکیه مهاجرت می کنید از این طریق شما می توانید در هر شرکتی سرمایه گذاری کنید و اقامت سرمایه گذاری در ترکیه به شما تعلق می گیرد.
مدارک لازم برای دریافت ویزای کار در ترکیه
برای کار کردن در ترکیه شما نیاز به ویزایی به نام ویزای کار دارید. برای دریافت این ویزا شما موظف به تهیه ی مدارکی هستید که در ادامه نام آن ها آورده شده است:
- ارائه برگه اقامت و گذرنامه
- یک قطعه عکس
- کد اتباع خارجی که از سوی اداره امنیت ترکیه صادر می شود
- برگه در خواست کار و پیشنهاد کاری کارفرما
- مدارک تایید پیشنهاد کاری
- برگه در خواست الکترونیکی
- ایمیل کارفرما
- مدارک صحت شرکتی که در خواست شما را تایید کرده
- کد رمز دولتی کارفرما
تمامی مدارک شما باید به وزارت کار ترکیه و امور اجتماعی ترکیه تحویل داده شود به همین علت بررسی پرونده شما حدود سه ماه طول می کشد. لازم به ذکر است اجازه کار در ترکیه به مدت یک سال اعتبار دارد و پس از آن باید تمدید شود.
مشاغل مربوط به زبان انگلیسی در ترکیه
اگر شما به زبان انگلیسی در ترکیه مسلط هستید و قصد دارید از این راه پول درآورید ما در ادامه چند تا از این مشاغل را آورده ایم:
- تدریس زبان: تدریس زبان انگلیسی یکی از پر طرفدارترین شغل ها در بین مهاجران است ولی درآمد بالایی ندارد و شما فقط می توانید از پس هزینه های زندگی خودتان بر بیایید. اگر تدریس زبان را به صورت خصوصی انجام دهید ساعتی حدود ۳۰ لیر دریافت می کنید.
- ویراستار زبان انگلیسی: در ترکیه می توانید به ویراستاری زبان انگلیسی مشغول شوید که البته باید گرامر قوی داشته باشید. در این کشور بسیاری از روزنامه ها و مجلات به دنبال چنین افرادی هستند که ویراستار های حرفه ای باشند.
- صنعت توریسم و هتلداری: ترکیه به دلیل گردشگران زیادی که به آن سفر می کنند صنعت توریست خوبی دارد و شما می توانید از آن درآمد مناسبی داشته باشید. شما می توانید علاوه بر زبان انگلیسی بر زبان های دیگر مانند آلمانی و روسی تمرکز کنید زیرا از این کشور ها هم گردشگران زیادی به ترکیه می آیند.
- پرستار بچه: بسیار از خانواده های ترکی مانند برخی از ایرانیان به دنبال پرستاری با زبان های خارجه می گردند که در سنین کودکی به بچه ی آن ها زبان کار کند
نکات تکمیلی
- متوسط حقوق ماهیانه ۲۳۶۳ لیر ترکیه است.
- اگر می خواهید در ترکیه به طور مستقل کار کنید باید ۵ سال تا ۸ سال در این کشور کار کرده باشید تا در این صورت به شما اقامت کاری دائمی داده می شود.
- شرط مهم کار و زندگی در ترکیه بلد بودن زبان استانبولی است زیرا زبان انگلیسی به شما کمک بسیاری نمی کند.
- برای افتتاح حساب در ترکیه باید شماره مالیاتی داشته باشید و زمانی این شماره به شما تعلق می گیرد که مجوز کار و ویزای کار و پاسپورت داشته باشید در صورت کافی نبودن مدارک می توانید حساب ارزی یا یورویی باز کنید.
مشاغل مورد نیاز در ترکیه
برای کار کردن در ترکیه بد نیست بدانید که چه مشاغلی بازار کار بیشتری در این کشور دارند:
برخی از مشاغل فنی مورد نیاز در ترکیه ؛
- جوشکار برق
- جوشکار س او دو
- جوشکار آرگن
- جوشکار لوله گاز
- صافکار خورو
- مکانیک خودرو
- نقاش خودرو
- سیم کش و باطری ساز
- لوله کش و تاسیساتی
- ایزو گام کار
- چرخ کار تولیدی پوشاک
- خیاط لباس عروس
- نجار
- ام دی اف
- کاشی کار
- سیمان کار
- دیوار چین
- رویه کوبل مبل
- قالبند ساختمان
- کفپوش ساختمان
- تراشکار
- کفاش
- کارواش
- قالیشویی
- بسته بندی پوشاک
- کارگر ساختمان
- سیم کش ساختمان
- رستوران
- گارسون
- نانوایی
- فروشندگی
لازم به ذکر است مشاغل تخصصی و آکادمیک در تمای دنیا مورد نیاز است و لازمه آن دانستن زبان آن کشور و اشراف کامل به آن تخصص است.
در چه مشاغلی مهاجرین اجازه کار ندارند؟
مشاغل ممنوعه ترکیه
برخی از مشاغل در ترکیه تنها مختص شهروندان ترکیه است و هیچ فرد خارجی نمی تواند در این مشاغل مشغول به کار شود. در ادامه به شما خواهم گفت، مشاغل ممنوعه برای اتباع خارجی در ترکیه کدام است؟ در ادامه به شما خواهم گفت، مشاغل ممنوعه برای اتباع خارجی در ترکیه کدام است؟
این مشاغل عبارتند از:
- دندان پزشکی و جراحی دندان
- پرستاری
- داروخانه داری
- دامپزشکی
- مدیریت بخش خصوصی درمانی
- وکالت
- سردفتری
- امنیت و محافظت
- صادرات ماهی و موجودات دریایی
- غواصی , کار روی کشتی , ناخدای کشتی (در آب های ترکیه)
- ترخیص کاری گمرک
- مدیریت اجرایی در شرکت های توریستی
چرا کشور ترکیه اجازه انجام این شغل ها را به اتباع خارجی نمی دهد ؟
موقعیت رو به رشد کشور ترکیه، شرایطی فراهم کرد که افراد دیگر کشور ها به فکر کار در کشور ترگیه بیفتند . برای گرفتن پست های حرفه ای افراد حرفه ای در سایر نقاط جهان اقدام به مهاجرت به ترکیه می کنند. طبیعتاً هر فردی هر کجا زندگی کند، نسبت به کشور و زادگاه خود احساس تعلق می کند. همان طور که در لیست مشاغل خاص مشاهده کردید، آن مشاغل در حفظ امنیت نمامیت ارضی ترکیه نقش حیاتی دارند. برای همین به افراد خارجی اجازه کار در آن مشاغل خاص را نمی دهند.
خارجی ها و مهاجرین تنها پس از دریافت شهروندی ترکیه (وطن داشی) می توانند به مشاغل فوق مشغول گردنند.