شهر باستانی افس یا افه سوس ازمیر
شهر افس ازمیر یا افِسوس ازمیر ، با ارزش ترین مقصد گردشگری ازمیر ترکیه (کوش آداسی, بدروم و مارماریس نیز نزدیک است) و شهری باستانی از بقایای تمدن یونان که معماری فوق زیبا و عظمت بینظیرش ساعتها مسحورتان میکند. «افهسوس» به «افهزه» (Efeze) هم معروف است و یکی از بزرگترین شهرهای دورهی روم بوده است.
احتمالا این شهر دومین شهر بزرگ جهان در دورهی خودش به حساب می امده است. افسوس ترکیه شامل نمادهایی است که بر شهرنشینی برتر ، معماری و تاریخ مذهبی دوره های هلنی و رومی تاکید دارد و به عنوان یکی از هفت شگفتی دوره باستان مشهور است . شهر باستانی افس ازمیر یکی از با ارزشترین مراکز اصلی تمدن،علم و هنر و فرهنگ عصر باستان و اصلی ترین بقایای تمدن یونان با معماری فوق العاده و محسور کننده بوده است.
حفاری ها جهت اکتشافات تاریخی و ارزشمند در افس که یکی از زیباترین شهرهای باستانی ترکیه با میانگین بازدید کننده سالانه ۱/۵ میلیون نفر است، از صد سال پیش همچنان ادامه دارد و در حفاری های صورت گرفته در افس به آثاری از عصر حجر برخورده اند.
افس که در عصر باستانی نقطه تقاطع شرق و غرب بوده، در کنار پیشرفت های سیاسی و تجاری تبدیل به پایتخت دولت روم در آسیا شده بود. جذاب ترین سازه ها که هر یک در نوع خود شاهکار ویژه معماری تاریخی محسوب می شوند و بسیاری از آثار باستانی نامدار ترکیه همه در شهر تاریخی سلچوک در استان ازمیر واقع شده اند. فراموش نکنید روستای شیرینجه نیز در ارتفاعات شهر سلچوک واقع شده و می توانید در ادامه برنامه یک روزه گردشگری خود شهر مشهور شراب ترکیه را نیر جای بدهید.
از جمله جذابیت های افس :
تئاتر آنتیک
افسوس ازمیر
اولین اثری که بعد از پرداخت مبلغ ورودی (سال2019 شصت لیر و موزه ها جداگانه حساب می شوند), جشم هر گردشگری را به خود جذب میکند این اثر شکوهمند و جذاب است. احداث این بنا در دوران امپراطوری کلادیوس آغاز و در سال ۱۱۷ پس از میلاد به پایان رسیده است.
این تئاتر با ساختار بسیار مجلل و سن سه طبقه ای و پله های نشیمن ۲۴ هزارتایی، بدون شک بزرگ ترین تئاتر دوران باستان بوده است که همچنین به عنوان صحن گلادیاتورها نیز به کار می رفته است. در جشنواره های باستانی به افتخار خدای شراب دیونیوس، در این مکان نمایش های مختلفی ترتیب داده می شده.
صورت های خندان و گریان که نماد تئاتر هستند، بر گرفته از این جا می باشند. این مکان پذیرای معروف ترین ارکسترهای جهان نظیر Sting، Elton John، Joan Baez، Ray Charles ، Jose Carreras نیز بوده است. زمانی که به نزدیک این مکان با شکوه می رسید تاریخ را به صورت مصور خواهید دید!! گلادیاتور ها, پادشاه و وزرا, تماشاچیان و گاهاً شیر و ببر و خرس و دیگر حیوانات وحشی که در مرکز این مکان به مبارزه کشیده می شدند.
احساس عظمت جایگاه امپراطوری و اینکه امروز فقط آثار تخریب شده از آن به جای مانده ما را به یاد این شعر ماندگار مولوی می اندازد:
“ نردبان این جهان ما و منیست / عاقبت این نردبان افتادنیست.
لاجرم هر کس که بالاتر نشست / استخوانش سخت تر خواهد شکست. “
~ مولانا
در طول مسیر نمونه هایی از حجاری های معروف روم باستان را خواهید دید که در سایز های مختلف برای کاربردهای گوناگون با امکانات اولیه ساخته شده بودند.
کتابخانه سلسوس
جزیات این بنا به قدری زیاد است که وقتی فکر می کنید در ان زمان با امکانات ابتدایی چنین آثاری خلق شده تصور توانمندی استادکاران برایتان کمی سخت می شود. به هر گوشه ای دقت کنید حکاکی و حجاری و مجسمه و … چشمتان را مجذوب خواهد کرد.
این اثر بی شک یکی از جذاب ترین آثار معماری روم باستان است که برای ما ایرانیان مصداق نمونه اصلی معماری نماهای رومی این روزهای کشور می باشد. گرچه حتی در قرن بیست و یکم هم ساختن تمام این جزییات بدون در نظر گرفتن هزینه هم احتمالاً نشدنی است.
کسی نیست که به دیدن ازمیر بروید و در کنار این بنا عکس یادگاری نداشته باشد. در واقع این مکان به عنوان یکی از نمادهای عظمت و فرهنگ روم باستان به شمار می آید که هر بازدید کننده ای را محو خود می کند.
راه پادشاه
در ادامه مسیر پس از گذر از تاتر و کتابخانه و دروازه می توانید در این راه حدود یک و نیم کیلومتری با سنگفرش مرمر و کنارگذرهای با شکوه مزین به ستون ها و با سرستون های رومی احساس عظمت پادشاهان رومی را درک کنید. در این مسیر جذابیت هایی مانند چشمه شراب مقدس و طاق های پادشاه گردشگران را محو خود می کند.
خانه ی باکره یا حضرت مریم
برای دیدن این مکان بعد از خروج از مجموعه افسوس و قبل از رسیدن به بزرگراه باید از مسیر سمت راست ۲ کیلومتر ادامه راه دهید. در فاصله حدود 3 کیلومتری از مرکز اصلی افس قرار دارد که ارزش دیدنش کم از خود مکان اصلی نیست. بسیاری بر طبق کتاب مقدس , افسوس را خانهی مریم , مادر حضرت عیسی مسیح میشمارند.
خیابان لیمان
کلیسای سنت جان افسوس ازمیر
خانه های شیب دار
مسجد ایزابی
تئاتر بزرگ
خانه عشاق
غار هفتخوابهها
معبد هادریان
این معبد را جزو هفت شگفتی جهان باستان می شمارند .
آدرس مجموعه گردشگری باستانی افسوس ازمیر: