برج دختر استانبول
.
شهر استانبول با داشتن جاذبه های تاریخی و تفریحی جذاب سبب شده تا هر فردی از هرجای جهان به تماشای این شهر بیاید و خاطرات قشنگی را در این شهر بسازد. اگرقصد هر نوع خریدی داشته باشید و بخواهید بناهای چندین صد ساله را از نزدیک ببینید این شهر نا امید تان نخواهد کرد. پشت سر گذاشتن دو امپراطوری بزرگ و باشکوه ؛ امپراطوری روم و عثمانی گنجینه هایی نفیس و تعجب بر انگیزی را پیش روی توریست ها قرار داده است. یکی از عالی ترین پیشنهاد ها برای هر گردشگری در این شهر بزرگ برج دختر است .این برج یکی از جذاب ترین بناهای تاریخی شهر استانبول ترکیه به شمار می رود. این بنا مربوط به قرن چهارم در یکی از جزیره های کوچک بخش آسیایی استانبول قرار گرفته است. برج لئاندر (LEANDER’S TOWER) که در ترکیه به برج دختر استانبول (Kız Kulesi) معروف است، یکی از نمادهای استانبول محسوب میشود. این برج به ویژه هنگام غروب آفتاب بسیار دیدنی است. با ما در این مقاله از توران ازمیر همراه باشید تا بیشتر با این بنای تاریخی آشنا شویم.
تاریخچه برج دختر استانبول
برج دختر (Maiden’s Tower) یکی از قدیمی ساختمان های دیدنی شهر استانبول با عمری بیشتر از هزار سال است که با حمله ی عثمانی ها و فتح قسطنطنیه (استانبول) بیشتر تخریب شد ولی دوباره با چوب آن را بازسازی کردند و باز در سال 1719 میلادی آتش گرفت و چند سال بعد به شکل زیبایی مورد بازسازی قرار گرفت و بدنه ی آن با بتن ساخته شد .
کاربردهای این برج در طول سالیان مختلف بسیار متنوع بوده است. در اولین سالها این برج به عنوان محلی برای جمع آوری مالیات از کشتی های تجاری مورد استفاده قرار می گرفت. بعد از آن نیز چند سالی به عنوان فانوس دریایی از این برج استفاده شده است. در سالهای شیوع بیماری وبا، بیماران را برای قرنطینه به این مکان انتقال می دادند.
بعد از آن نیز مدتی به عنوان یک مرکز رادیویی که مراحل تولید و پخش برنامه هایی رادیویی در آن انجام می شد، مورد استفاده قرار گرفته است. در سالهای اخیر یعنی در سال 1964 از برج دختر به عنوان یکی از ساختمانهای وزارت دفاع ترکیه از آن بهره می گرفتند. در حال حاضر این برج به مکانی گردشگری و تفریحی تبدیل شده است. برج دختر بر روی جزیره ای کوچک و صخره ای در منطقه سالاجاک تنگه بسفر استانبول قرار گرفته است.
در گذشته این برج 9 متر ارتفاع و حالت مربعی داشته اما الان 23 متر ارتفاع دارد. ساختمان امروزی برج دختر پایه ای مربع شکل دارد که گنبد سنگی بر بالای آن به چشم می خورد در داخل گنبد اتاقی وجود دارد و در مرکز آن نیز میله ای بلند واقع شده است.برج دختر با فاصله ۲۰۰ متر از ساحل اسکودار در یک جزیره ی کوچک در ورودی جنوبی تنگه ی بسفر قرار دارد.
هرچند دقیقا مشخص نیست که برج در چه زمانی ساخته شده است، سبک معماری به سبک معماری ۳۴۰ پیش از عصر حاضر شبیه است.
معرفی برج دختر استانبول
تماشای برج دختر از سال 2000 میلادی برای عموم مردم امکان پذیر شد. در طبقه ی همکف برج کافه ها و رستوران های بسیار شیکی قرار دارند که انواع غذاهای اصیل ترکی و بین المللی و مدیترانه ای در منوی آنها وجود دارد.قیمت غذا در این رستوران ها کمی زیاد است اما می توانید از لحاظ کیفیت و طعم غذا اطمینان کامل داشته باشید. در طبقات بالاتر چند موزه تاریخی استانبول قرار دارند و برای ورود به آنها نیاز به تهیه بلیت دارید. بهترین مکانی که برج دختر نمایی خوب دارد و برای تماشا یا گرفتن عکس مناسب است، ساحل اسکودار می باشد.در این ساحل زیبایی برج با وضوح خوبی دیده می شود و بیشتر گردشگران از این زاویه با این برج رمانتیک عکس یادگاری می گیرند.تماشای این برج در ساعات پایانی روز و غروب آفتاب منظره ای بی نظیر است پس زمان رفتن را طوری تنظیم کنید که غروب را بتوانید با نمایی 360 درجه غروبی آسیایی – اروپایی را تماشا کنید.بازدید از یکی از موزه های مجموعه برج دختر رایگان است تماشای آن را از دست ندهید.
برج دختر مکانی مناسب برای برگزاری میهمانی های خاص و به یاد ماندنی است و اگر در نظر دارید جشن، جلسه ی کاری یا میهمانی خانوادگی در این مکان برگزار کنید لازم است تا از قبل با مسئولان برج هماهنگ کنید.
اسامی برج دختر استانبول
این برج زیبا الهام بخش شاعران، نویسندگان و نقاش های زیادی در گذشته و حال است. در طول تاریخ دستخوش تحولات زیادی شده و ظاهرش تغییر کرده است. اسامی زیادی نیز بر این برج گذاشته اند. برخی از آنها عبارتند از آدکلا (به معنای قلعه ی کوچک)، لیندروس و دامالیس. در بین مردم استانبول به نام های برج لئاندر (Leander’s Tower) و کیز کوله سی (kizkulesi) به معنای برج دختر مشهور است.
این برج باقیمانده از دورهی بیزانس، موضوع افسانههای بسیاری بوده است؛و دلیل معروفیت و جذابیت آن برای ترکها و گردشگران علاوه بر تاریخ کهنش، افسانههایی است که دربارهی آن میگویند. داستان ها و روایات زیادی درباره تاریخچه این برج در بین مردم ترکیه وجود دارد.
و ما در ادامه ی این مطلب می خواهیم به برخی از آن ها اشاره کنیم :
-
داستان شاهزاده و مار
یکی از داستان هایی که درباره برج دختر وجود دارد، درباره شاهزاده و مار است! در روایاتی می گویند پادشاه قسطنطنیه دختر زیبارویی داشته که بسیار به وی علاقمند بوده است، روزی از روزها یک طالع بینی خبر ناگواری را به پادشاه مبنی بر اینکه شاهزاده خانم در سن ۱۸ سالگی بر اثر گزش مار از دنیا خواهد رفت را به پادشاه می دهد.
از همین رو پادشاه دستور می دهد که برجی در منطقه بسفر بسازند که در خشکی باشد و هم در ارتفاعات که دختر از گزند مار رها شود. سال های می گذرد و در روز تولد ۱۸ سالگی جشن تولد بسیار شاد و با شکوه برگزار می شود اما از میان میوه ها ماری سمی بیرون می آید و دختر پادشاه را نیش می زند و سبب مرگ او می شود ، همین خود دلیلی شده تا به این برج نام دختر داده شود.
-
افسانه جنگجویی به نام بطال
افسانه ای دیگری که از این برج در کتب تاریخی موجود است ، مربوط به جنگجویی به نام بطال است. داستان نویسان در بسیاری از افسانه های خود از بطال که یک قهرمان عرب در دوره اموی بوده است نام می برند.
در زمان حکومت عثمانی کشور گشایی های بسیاری انجام می شد به طوری که بیشتر بخش های سرزمین های امپراطوری روم شرقی از آن عثمانی ها شده بود . آوازه ی جنگاوری به نام بطال به گوش امپراطوری روم رسیده بود و همین ترس سبب شد تا دختر جوانش را در برجی میان تنگه بسفر بفرستد .
بطال که عاشق دختر امپراطور بود به محض اینکه متوجه شد به سمت برج رفت و دختر امپراتور را سوار بر اسب جنگی اش کرد و تمام کشتی ها را به آتش کشید. دیری نگذشت که بطال فرسنگ ها از منطقه بسفر فاصله گرفت و داستان بطال و دختر امپراطور همیشه در یادها و افسانه های برج دختر استانبول به ثبت رسید.
-
افسانه هیرو و لیندر
یکی دیگر از افسانه هایی مربوط به برج دختر استانبول می شود، افسانه هیرو و لیندر است. داستان این دو به این ترتیب است که یک دختر زیبارو و پاکدامن به نام هیرو قسم می خورد که برای پاکدامنی خود تا اخر عمرش از همگان دور بماند.
اما یکی از همین روزها مردی به نام لیندر با قایقی از کنار این برج عبور می کند و یک دل نه صد دل عاشق دختر می شود. وی برای اینکه بتواند پاسخ مثبتی از دختر بگیرد هر شب به سمت جزیره برج دختر شنا می کرد تا هیرو را ببیند. در پس این تلاش ها عاقبت هیرو به لیندر دل می بندد و دیری نگذشت که افسانه این دو به یک یک تراژدی تمام عیار تبدیل گشت.
طبق این داستان هر شب لیندر دل به دریا می زد تا با شنا به سمت هیرو برود هوای آن شب طوفانی و دریا موج های سهمگینی داشت هیرو در برج منتظر معشوق خود بود و فانوسی را در بالای برج روشن کرده بود تا لیندر مسیر حرکت خود را در تاریکی شب ببیند، طوفان بی رحم فانوس بالای برج را خاموش کرد و لیندر در دریا با هر موج مسیرش را گم می کرد.
صبح هیرو از خواب بیدار شد و به دنبال لیندر به بیرون از برج رفت که ناگهان با جسد بی جان و سرد لیندر در پایین صخره ها مواجه شد هیرو این درد را تاب نیاورد و از بالای برج خودش را به پایین پرت کرد.
یکی دیگر از افسانه های عاشقانه داستان یکی از بزرگان شهر به نام باتال قاضی است که عاشق دختر حاکم مسیحی شهر می شود.
حاکم اجازه ی ازدواج را نمی دهد و دخترش را در قلعه زندانی می کند اما باتال قاضی به جزیره حمله می کند و بعد از ربودن دختر حاکم به شهری دور دست می گریزد.
دسترسی به برج دختر استانبول
برج زیبای دختر به عنوان نماد عشق در بین مردم ترکیه شهرت دارد و بیشتر گردشگران تمایل به گرفتن عکس با آن دارند این برج بر روی جزیره ای کوچک و صخره ای در جنوب تنگه ی بسفر ساخته شده و با ساحل اسکودار 200 متر فاصله دارد. این جزیره در محل اتصال دریای سیاه و دریای مرمره قرار گرفته است. ارتفاع برج دختر به 23 متر می رسد. برای رفتن به برج دختر کافی است سفر دریایی کوتاهی داشته باشید.
برای این کار باید به اسکله اسکودار بروید و از آنجا به راحتی می توانید با قایق خود را به جزیره برسانید. از سواحل کاباتاش و سالاجاک نیز قایق هایی برای رفتن به جزیره وجود دارند که می توانید از آنها نیز استفاده کنید. در نظر داشته باشید که این قایق ها به صورت رایگان شما را به مقصد می رسانند.
از 9 صبح تا 9 شب هر نیم ساعت یکبار این قایق ها مشغول حمل مسافر هستند.
برای برگشت نیز رایگان می توانید با همین قایق ها به ساحل برگردید. هزینه ورود به موزه های برج دختر 25 لیر است.
برای بازدید می توانید روزهای: شنبه و یکشنبه از ساعت 10 صبح تا 18:45 و 20:15 تا 12:30 و سایر روزها از ساعت 9:15 تا 18:45 به برج دختر بروید.
آدرس برج دختر استانبول: محله ی سالاکاک، ساحل اسکودار، استانبول، ترکیه
Salacak Mahallesi, Üsküdar, Istanbul, Turkey